Wat moeten we weten over schroefpalen? Het is een economische manier om funderingen te installeren die snel populair wordt in Litouwen en over de hele wereld. Toegegeven, omringd door mythen en twijfels over hun betrouwbaarheid en duurzaamheid. Als je echter naar de techniek kijkt en de installatieomstandigheden objectief evalueert, is het zeker een moderne, efficiënte en degelijke oplossing. Hoewel deze oplossing voor funderingsinstallatie niet geschikt is voor de bouw van huizen met meerdere appartementen, is het wel de beste oplossing voor kleine architectonische constructies. Het is van toepassing op constructies zoals terrassen, opslagloodsen, loodsen, frame- of blokhutten, schuttingen en dergelijke. Ook voor het plaatsen van funderingen voor pijlers, pijlers en bruggen in het water wordt vaak gekozen voor schroefpalen.

Deze methode van funderingsinstallatie trekt de aandacht vanwege zijn efficiëntie - bij het installeren van schroefpalen is het niet nodig om de grond te graven, het werk gaat veel sneller. En na het installeren van de fundering hoeft u zich geen zorgen te maken over milieubeheer - er is geen afval bij het vastschroeven van schroefpalen. 

Werkingsprincipe van schroefpalen

Allereerst over het werkingsprincipe van schroefpalen - het werkt op dezelfde manier als een houtschroef. De geselecteerde paal wordt geïnstalleerd door te draaien. Het beweegt dieper en verdicht de grond - daarom is de schroeffundering stevig in de grond verankerd en beweegt deze niet. Als u kiest voor schroefpalen, kunt u het fixeren van de grond vergeten - u kunt de palen in bijna elke grond schroeven, deze hoeft niet extra te worden bevestigd. Door hun windingen wordt voorkomen dat schroefpalen instorten. De verticale belasting wordt verdeeld over het hele gebied door middel van drie lagen - het onderste en bovenste frame en de daarop gemonteerde planken. 

Het is natuurlijk altijd nodig om op te letten welke schroefpalen worden geheid. Hoe slapper de grond, hoe groter de kans dat de fundering verzakt. Als het terras niet verhoogd is - kortere palen zijn voldoende, maar als de grond losser is (bijvoorbeeld slib, zand of grind) - moeten ze langer worden gekozen, vanaf 1085 mm. 

Welke belastingen kunnen schroefpalen weerstaan?

Wat betreft de terrasbelastingen, die gewoonlijk 15-20 kg/m2 zijn bij installatie van grenen en 20-25 kg/m2 bij installatie van lariks, de palen zijn vol vertrouwen bestand tegen dit gewicht. Doorgaans zijn schroeffunderingen bestand tegen een verticale belasting van 400 - 800 kg. Wanneer de paal in de grond wordt gedreven, wordt deze beïnvloed door de wrijvingskracht en vele bevestigingspunten dankzij de continue wikkeling. Door dezelfde wikkeling is er een zeer grote kracht nodig om de schroeffundering diep te duwen en alle steunpunten te overwinnen. Onder druk wil de propeller draaien, maar wanneer hij op de loop is aangesloten, kan hij niet draaien. Daarom kan een schroeffundering hoge belastingen dragen zonder erg massief te zijn, in tegenstelling tot een betonnen fundering, waar een zo groot mogelijk oppervlak wordt blootgesteld aan wrijving en de bodem door zijn eigen gewicht zo hard mogelijk op de onderliggende grond moet rusten. Schroefpalen zijn gemaakt van S235 staalklasse, hun wanddikte is 2-3 mm, thermisch verzinkt 60-80 µm volgens EU-norm EN ISO 1461 en garanderen een levensduur van 25-30 jaar.

Een van de grote voordelen van het plaatsen van schroefpalen of het plaatsen van een fundering voor een terras op een schroeffundering is dat je dezelfde dag verder kunt met de bouwwerkzaamheden, zonder ergens op te wachten, in tegenstelling tot het plaatsen van een fundering met beton. In een bijzonder koude periode, wanneer de uithardingstijd bijzonder lang is en de planning van het project moet worden verlengd. Er is echter een algemene mening dat schroeffunderingen niet bestand zijn tegen de Litouwse koude weersomstandigheden en dat de wintervorst de palen zal optillen.

De invloed van seizoensinvloeden op het plaatsen van schroefpalen

In Litouwen bedekt seizoensvorst het hele grondgebied, de vroegste vorm is in oktober en de langste duurt tot begin mei.Als de temperatuur daalt tot min, bevriest de vochtige grond en zet het water dat ijs wordt ongeveer uit. 10 procent. en zet de grond uit. In de winter lijkt de grond de fundering uit de grond te willen duwen en omgekeerd in de lente als het ijs smelt.

De grond bevriest het diepst in Noord- en Oost-Litouwen, evenals in de Sūduva-hooglanden, waar de laagste luchttemperatuur in de winter heerst, droge zandgronden de overhand hebben en het grondwater diep zinkt. Gemiddeld bevriest de grond in de winter tot een diepte van 30 tot 60 centimeter, maar in sommige jaren, afhankelijk van de warmte-uitwisseling tussen de bodem en de atmosfeer, kan de vorstdiepte sterk verschillen van het meerjarige gemiddelde. Zandvorst kan dieper zijn - tot 1,20 m, en klei of leem - tot 1,50 m. Een interessant feit is dat de hoogste diepte van bodemvorst in Litouwen werd gemeten in Dusetes in 1966. en bereikte maar liefst 146 cm.

Koude wintertrends in Litouwen

Als we de winterweertrends van de afgelopen jaren observeren, kunnen we duidelijk zien dat de duur van koude winters korter wordt, de grond bevriest niet meer zo diep. En om preciezer te zijn - analyse van de gegevens van december - februari 2017-2020, de diepste vorst vond plaats in Noord- en Zuid-Litouwen in 2018 en varieerde tussen 20-41 cm. In 2017 werd de diepste vorst geregistreerd in het district Varėna - 6-12 cm, terwijl deze in andere regio's van Litouwen slechts 1-4 cm diep was. In 2018 werd in het land 10-17 cm diepe vorst geregistreerd en in 2019 en 2020 bevroor de bodem in veel districten van Litouwen grotendeels tot 8-16 cm.

Wij zijn terrasprofessionals en zijn bij veel projecten betrokken geweest. Tot nu toe hebben we niet te maken gehad met deinende funderingen, zowel beton als schroeven, als gevolg van vorst, als ze correct zijn geïnstalleerd - dit houdt rekening met de eigenschappen van de grond, de hoogte boven de grond (tot aan de constructie) en de lasten. Daarom is het het beste om u te laten leiden door de praktijk, gebaseerd op uw ervaring en de statistieken van weersvoorspellers van de afgelopen jaren, en de LRS STR zegt ook - installeer voor lichte constructies de funderingsdiepte op een diepte van 800-1200 mm.